четвъртък, 15 март 2018 г.

ЗА НОВИЯ БЪЛГАРСКИ ФИЛМ „ДОНБАСКА ПРОЛЕТ“ ИЛИ КАК ЗРИТЕЛИТЕ ПОБЕДИХА ЦЕНЗУРАТА


Как се роди идеята за този филм?
Войната в Украйна, която избухна след осъществения в началото на 2014 година преврат, предизвика реакции в българското общество. В  продължение на повече от една година в София и в други градове се провеждаха протести за мир и против предприетите от Киев бойни действия спрямо Донбас. Въпреки че някои от протестите бяха многочислени, официалните медии тенденциозно не ги отразяваха. Вместо това, медиите масово даваха трибуна единствено на привържениците  политиката на Майдана.
От друга страна всички, които желаеха да се информират за войната, можеха да разчитат преобладаващо на информация в Интернет: репортажи и новини на руски, английски и други чужди езици. Така, благодарение на официалното медийно затъмнение и пропаганда, много хора у нас останаха неинформирани за тежките последствия от войната върху мирното население и за целите на съпротивата в Донбас.

Как беше създаден филмът?
 
Именно при тези условия през пролетта на 2016 година възникна идеята за направата на филма. Прецени се, че най-ценно ще бъде да се отрази гласът на обикновените хора в Донбас и чрез тях да се разкаже за случващото се. За тази цел авторът на филма Екатерина Митринова, заедно с оператор, пожелаха да заминат за района на свои собствени разноски. Те се завърнаха благополучно с многобройни репортажи.
Точно тези репортажи от Донецка народна република (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР) са залегнали в основата на филма. За направата на „Донбаска пролет“ се ангажира екип от общо 6 души, а работата по филма продължи една година. Характерно е, че в своята работа всички те се мотивираха от желанието да се отразят истини и обстоятелства, които целенасочено се спестяват на българската и европейска аудитория. Трудът на екипа е изцяло доброволен и продукцията е финансово и технически напълно независима.
По този начин „Донбаска пролет“ беше създаден като репортажно-документален филм с продължителност от 1 час и 30 минути. Неговото начало се състои от кратка хронология на събитията в периода 2013-2016 година. Следват репортажи и интервюта с хора от градовете Донецк, Макеевка, Горловка и Луганск. Филмът засяга разнообразни теми. Например, местни жители с различни професии разказват как Украйна е започнала войната срещу Донбас. Те разкриват как се живее в условията на непрекъснати и непревидими обстрели от украинската армия по техните домове, училища и болници.
Разкази за войната разкриват и представители на местното въоръжено опълчение. Жертви на войната са не само местните граждани, но и украинските войници, които са насила мобилизирани и пращани да воюват срещу Донбас от новото проевропейско правителство.
Става ясно, че международната организация ОССЕ не работи по спазването на официалното примирие, известно като Минск II. Филмовият екип документира резултати от извършвани обстрели по мирното население, които са в нарушение на примирието.
Финалът на филма е оптимистичен. Това е оптимизмът на местните хора, че са поели по правилния път и ще постигнат по-добро бъдеще. Те са убедени, че имат силите да  изградят едно по-справедливо общество за себе си и своите деца.
Авторите и зрителите победиха цензурата
 

За премиерата на филма на 31 октомври 2017 година екипът нае частен киносалон в София. Два дни преди премиерата от управата на киното заявиха, че отказват да покажат филма. Продажбата на билети беше спряна и филмът – премахнат от програмата. От киното обясниха, че посолството на Украйна в България се е обърнало към Министерство на културата с искане филмът да не бъде показван. От министерството са оказали натиск на киното.
Екипът на филма категорично отказа да се съобрази с този циничен опит за цензура. В позиция до медиите и зрителите създателите на „Донбаска пролет“ призоваха зрителите да се явят на премиерата и да не се отказват от правото си на информация и култура. Първо в подкрепа на филма реагираха няколко честни журналисти, включително и обединението на „Съюза на българските журналисти“. Министерство на културата официално отрече да е оказвало натиск.
Във вечерта на премиерата възмутени зрители дойдоха в киното и благодарение на натиска на хората филмът беше пуснат. Така опитът за цензура претърпя провал. Интересът на публиката към филма се увеличи - стана ясно, че украинското правителство действително има какво да  крие, щом се опитва да пречи на показването на един документален филм в чужда държава. Последва втора прожекция в друго кино в София – пред още повече зрители. Този път нямаше опити да се пречи на кинопрожекцията. Отзивите на публиката бяха изцяло положителни.
След това начало на „Донбаска пролет“ се получиха множество предложения за прожекции на филма из цяла България. Екипът на филма прие тези покани и тръгна на дълга филмова обиколка, като измина в път повече от 4 хиляди километра разстояние. В продължение на 3 месеца бяха обиколени над десет града, сред които Варна, Пловдив, Русе, Плевен, Видин, Добрич, Хасково, Харманли, Батак, Кюстендил и Елин Пелин.
Разпространението на филма се превърна в масова кауза. Създателите му бяха гостоприемно посрещани и прожекциите се очакваха с интерес. Входът на събитията беше свободен. Чрез специална каса за дарения бяха набирани средства, които да покрият пътните разходи на екипа. За повече от 20 прожекции бяха дарени приблизително 1800 лв, а разходите по пътуването и организацията им малко надвишиха 2000 лв. Така пътуванията се финансират буквално от зрителите.
Към момента филмът е гледан на живо от над 1 000 зрители. Всяка прожекция е съпроводена с време за дискусия. По време на събитията се чуха много мнения в подкрепа на това, че войната срещу Донбас е нужно да бъде спряна. Има недоволство от факта, че българските правителства подкрепят действията на властта в Киев. Има недоволство от това, че е възможно в „свободния“ и „демократичен“ Европейски съюз да се налага мащабна цензура и дезинформация, с които се цели да се прикрият престъпления срещу човечеството и мира. Много от зрителите наблюдават с безпокойство  проявите на фашизъм в Украйна и намират това за опасност, която засяга цяла Европа.
Един зрител на филма заявява: „Щастливи сме да се срещнем с екипа на филма. Тяхното смело, честно и достойно отношение към събитията в Донбас може да бъде пример за всички онези, които не ползват истината в своята журналистическа дейност и за всеки от обществото и политиците, който предпочита да си затвори очите пред проявите на фашизъм, пред страданията на обикновения човек. До хората от Донбас: Ние сме с вас! Бъдете силни и подкрепяйте защитниците на Донбас. Тежко е да се живее днес, но утрешният ден ще е свободен, щастлив и достоен. Вярвам в това!“.
Екипът на филма е радостен и благодарен, че творбата му получи по време на прожекциите на живо такова признание от зрителите. Предстои филмът да бъде пуснат за свободно гледане в Интернет. Целта е до възможно най-много хора да достигне информация за случващото се в Донбас и Украйна. Вярваме, че борбата срещу войната и за социална справедливост е обща борба. В тази борба само съвместните усилия на голяма част от народа, включително и чрез средствата на културата, ще доведат до желаните успехи.



Автор: Екатерина Митринова
Оператор: Цветомир Гетов
Превод от руски: Георги Станчев
Сценарист: Александър Николов
Монтажист: Стефан Петров
Субтитри: Даниела Пенкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар